Osasungoa Euskalduntzeko Erakundea

Osasungoa Euskalduntzeko Erakundea

+34 944 001 133

oee@oeegunea.eus

LIZARRAKO NERABEEN DIETA-EREDUA

Egileak:

T. DURÁ

J.I. ARMENDÁRIZ

C. MAULEÓN

N. GURPIDE

Lizarrako Osasundegia. Osasunbidea. Lizarra


Sarrera

 

SARRERA

Lizarrako nerabeek jaten dituzten elikagaiak eta elikagai horiek eguneroko otorduetan nula banatzen diren jakitea izan da gure helburua. Lan honek interbentzio-programa dietetiko baten oinarria eskaini nahi du.

Helburuak

Metodoak

 

MATERIALA ETA METODOAK

Hamar urtetik hamabost bitarteko 160 gaztek (72 mutil eta 88 neska) hartu zuten parte. Aurreko 24 orduetan jandakoari buruzko inkesta bat egin zitzaien eta horretaz gain nahiago zuten menuaz eta nahi ez zutenaz ere galdetu genien.

Emaitzak

 

EMAITZAK

Gizonezkoa edo emakumezkoa izateak ez du eraginik kontsumitzen diren elikagaien portzentaian. Gosarian esnea (%96.3) eta gauza gozoak (%50) ziren gehien kontsumitzen ziren elikagaiak. Ehuneko 51.2k hamarretakoa hartzen zuten, eta bertan batez ere gauza gozoak (%27.5). Bazkalorduan, haragiak (%73.8), eta ogia (%63.8) ziren kontsumituenak; berdura (%72.5), fruta (%35), lekaleak (%28.8), eta pasten (%25) kontsumoa askoz txikiagoa da. Ehuneko 93.7k merienda hartzen zuten. Otordu honetan ogia (%72.5) eta gauza gozoak (%48.8) jaten zituzten. Afalorduan, ogia (%45) jateaz gainera, haragiak (%40) eta esnea (%38.8) kontsumitzen zituzten. Lehen plater bezala, pastak (%63.6) eta arroza (.2) ziren elikagai gogokoenak. Bigarren plater gisa, ordea, haragia (%81.6) patata frijituekin (%33.3). Postreen artean, frutak (%49.3) eta jogurtak (%26.1) ziren aukeratuenak. Gustuko ez zituzten janariak: barazkiak (%42.4), arrainak (%20), eta lekaleak (% 4.4)

Ondorioak

 

ONDORIAK

Hauek dira Lizarrako nerabeen artean jateko ohiturarik inportanteenak: alde batetik, haragi eta azukre gehiegi kontsumitzen dute, eta, beste aldetik, fruta, barazki, zereal, lekale eta arrain gutxiegi jaten dute. Beraz, beharrezkoak dira nerabezaroan jateko ohiturak aldatzeko osasun heziketarako programak. Programa hauek elikadura lantzea dute helburu, bai eskolan, baita etxean ere.

Bibliografia

Azken Berriak

Felix Zubia: "Arreta kalitatezkoa izango da ama hizkuntzan egiten bada"
Zarauzko GUKA aldizkariak Felix Zubia elkarrizketatu du, Zarautzen apirilaren 10ean eman duen sasuna eta hizkuntzari buruz eman duen hitzaldi baten harira: Osasuna eta hizkuntza. Bi noranzko dituen bidea hitzaldia emango du Felix Zubiak (Zaraut...
LOAREN ASALDURAK: EZAUGARRI KLINIKO BEREIZGARRIAK ETA OINARRIZKO MANEIUA
COMGI fundazioak eta Osasungoa Euskalduntzeko Erakundeak hurrengo saioa antolatu dute: Loaren asaldurak: ezaugarri kliniko bereizgarriak eta oinarrizko maneiua. Honen helburua loaren asaldura nagusiak azaltzea da eta haien identifikaziorako zein maneiur...

Berri +

Ugarteburu sariak
Egin bazkide
Gizarte-sareak
facebook twitter
Laguntzaileak
Eusko Jaurlaritza
Bai Euskarari

©OEE

Diseinua: Di-Da Garapena: Bitarlan